KladnoDnes.cz
KladnoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Jeden den v Psím útulku Bouchalka

04.09.2017
Útulky v České republice pečují o tisíce koček a psů, kteří se vinou člověka ocitli bez domova. Z tohoto důvodu Nadace na ochranu zvířat a společnost Mars letos již podeváté pořádají kampaň "Pomozte naplnit misky v útulcích", jejímž cílem je prostřednictvím darování kvalitního suchého krmiva pomoci útulkům v České republice.
Ilustrační snímek | Foto: psiutulekbouchalka.cz
Jedním z útulků je Psí útulek Bouchalka, který v loňském roce díky této kampani získal 4 palety krmiva značky Pedigree a Whiskas. Majitelka útulku Eugenie Sychrovská má z kampaně velkou radost: "My jsme za kampaně jako je "Pomozte naplnit misky v útulcích" velmi vděční. Znamená to pro nás, že za ušetřené peníze za krmivo můžeme financovat nejrůznější nutné opravy, na něž by nám jinak peníze nezbyly."

O tom, že práce v  útulku není nic jednoduchého, jsme se přesvědčili právě v Psím útulku Bouchalka. Není to klasické zaměstnání, ale spíše poslání. Musíte být pracovití, mít pevné nervy, trpělivost a velké srdce. V tomto povolání neexistuje pravidelná pracovní doba. Vše se řídí podle potřeb útulku - zejména jeho svěřenců.

V Psím útulku Bouchalka den začíná v 8:00 hodin. To majitelka Eugenie Sychrovská dorazí do práce, kam dochází již 24 let. Eugenie Sychrovská vede jeden z největších a nejstarších soukromých psích útulků v České republice. Původním povoláním porodní asistentka si v roce 1989 založila nejprve psí hotel: "Psy jsem měla vždy moc ráda. Měla jsem dva své a často hlídala rodině či přátelům. Postavila jsem tedy několik kotců, abych měla pejsky kde ubytovat, a pak se vše začalo nějak rozrůstat," vypráví s úsměvem paní Eugenie. Vedle těch "hotelových" bylo postupně potřeba ubytovat stále více nechtěných a zatoulaných psů, proto v roce 1993 začalo zařízení oficiálně fungovat jako útulek.

V Psím útulku Bouchalka nejsou jen problémoví psi. Často zde skončí i takoví, o které se jejich majitel již nemohl postarat, nebo přecenil své síly a výchovu psa nezvládl. "Je důležité, aby si každý, kdo přemýšlí o pořízení psa, předem důkladně promyslel, jaké plemeno zvolit. Je potřeba zvážit své možnosti, typ bydlení, vytíženost, styl života... Všechny tyto faktory by měly být brány v potaz. Není pravidlem, že velké plemeno nemůže spokojeně žít v městském bytě. Vezměte si například německou dogu. Ta se projde kolem bloku a pak velmi ráda proleží zbytek dne v pelechu," radí Eugenie Sychrovská.


A jak vypadá každodenní život v útulku?
Začíná pracovní den
Pracovní doba začíná v 8:00 hodin. V letních měsících, kdy je velké teplo, i dříve. Kroky ošetřovatelů vedou do kotců, kterých je v Psím útulku Bouchalka sto. První starostí ošetřovatelů je vyměnit vodu v miskách, případně misky vymýt. To se pak opakuje během dne ještě minimálně dvakrát.
Následuje krmení. Krmí se směsí suchého krmiva. Při plnění misek si ošetřovatelé všímají stavu jednotlivých psů, zda se všem daří dobře, a případné zdravotní problémy okamžitě řeší.

Čištění kotců a bud
Na řadu přichází úklid kotců. Kotec je třeba vyčistit a zbavit všeho, co tam nemá být. Je rovněž nutné například zasypat díry, které pes vyhrabe.

Nové přírůstky
V průběhu celého dne probíhá příjem psů. Každý nový přírůstek je nejprve prohledán čtečkou čipů. Pak je mu založena karta a je zapsán do knihy příjmů. Poté je pejsek odveden ošetřovatelem do svého kotce a vyfotografován. Fotografie se zveřejňují na sociálních sítích a webových stránkách útulku hned druhý den.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Neděle 28.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes