KladnoDnes.cz
KladnoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

AV ČR: Historické prameny z Kladenska utřídil a propojil jedinečný software

19.10.2023
Ve spolupráci se specialisty z Massachusettského technologického institutu (MIT) ve Spojených státech amerických vzniká v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR unikátní software, který umožní prohledat a spojit obrovské množství digitalizovaných historických pramenů a pomocí umělé inteligence je vyhodnotit. V průběhu příštího roku bude software na webové stránce přístupný veřejnosti. Ambicí vědců je propojovat nový software s archivy, knihovnami a dalšími institucemi po celém světě.
Foto: mua.cas.cz
Například k badatelce z Argentiny se dostane originál německy psaného dopisu z protektorátu Čechy a Morava, dejme tomu z okresu Kladno. Dopis pečlivě naskenuje a vloží do specializovaného softwaru. Ten jí dopis přečte a přeloží. Píše se v něm mimo jiné o jistém úředníkovi vyhlášeném postihy za nedodržování vyhlášky o zákazu domácích porážek prasat. Historička si pročte vyhlášku, rozklikne si mapu okresu Kladno. Vyhledá, jak moc byly postihy za domácí zabijačky na Kladensku obvyklé, kdo, kde a jak byl za ně postihován, životopis onoho úředníka, zda byl přistižen i pisatel dopisu aj.

Tak bude zřejmě za pár let vypadat práce historiků - anebo zájemců o historii z řad veřejnosti. Týdny a měsíce objíždění archivů nebo desítky hodin vyhledávání a třídění pramenů a vytváření databází nahradí sofistikovaná práce s počítačem.

První takový komplexní software dokončují vědci z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. V minulých dnech jej představili na prestižní třídenní konferenci Asociace německých studí v Montrealu, jíž se účastnilo přes 1000 vědců a vědkyň z celého světa. "Software umí propojit digitalizované vyhlášky, zákony, úřední protokoly nebo dopisy z jednoho regionu, konkrétně okresu Kladno, nabídne překladač a také služby umělé inteligence k osvětlení tématu a vyhodnocení konkrétního dotazu," vysvětluje Jan Vondráček, který vedl projekt českých historiků a amerických vývojářů z MIT, financovaný z programu MISTI-Czech Seed Fund, v němž se jedinečný software zrodil.

Archiv na psacím stole


Software, jehož zveřejnění se plánuje v příštím roce, spojuje několik v současnosti horkých technologických novinek: strojové učení, které umožňuje počítači přečíst rukopis a převést jej do textu, a také umělou inteligenci ChatGPT, kterou ovšem historici "odpojí" od internetu a "nakrmí" historickými dokumenty. Dalším krokem je třídění dat a jejich vizualizace, například do map.

"V budoucnu bychom chtěli přidat i překladač, aby byla data přístupná ve všech jazycích, a velkým snem je propojit software i s dalšími archivy nebo knihovnami po celém světě," říká Jan Vondráček.

Vzdáleným cílem, na nějž se hodlá vědec zaměřit v některém z dalších projektů, je software důkladně zdokonalit, případně převést do digitální podoby i další regiony. "Počítače, a hlavně ChatGPT je pro mě opravdu průmyslová revoluce, v níž žijeme. Nám historikům umožní úplně jiný styl práce, umožní klást nám jiné otázky a dovědět se odpovědi na ně radikálně rychleji," zdůrazňuje badatel.

Šance pro studenty i vědce


Program MISTI - Czech Seed Fund vznikl ve spolupráci MIT, Akademie věd ČR, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a jeho dceřiné společnosti IOCB Tech. Nyní jej financuje Nadační fond IOCB Tech.

Projekt Jana Vondráčka Institutional Data Shaping Digital History byl první spoluprací z oblasti společenských věd. Česká strana digitalizovala archiv, v MIT vyvíjeli software. Spolupráce se odvíjela na základě online setkávání a jedné týdenní stáže přímo na MIT.

Dr. phil. Jan Vondráček se zabývá zejména dějinami druhé světové války a historií každodennosti a politické správy protektorátu Čechy a Morava. Vystudoval Technickou univerzitu v Darmstadtu, Univerzitu Ludvíka Maxmiliána v Mnichově a Technickou univerzitu v Chemnitzu. V Masarykově ústavu a Archivu AV ČR působí od roku 2019, soustředí se na nové přístupy pro digitální humanitní vědy (digital humanities) prostřednictvím digitalizace, tvorby databází a digitální analýzy.

Zdroj: AV ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ŘSD: Vrcholí tendr na zhotovitele dostavby dálnice D7 v úseku Slaný-západ - Kutrovice

Právě v těchto dnech vrcholí výběrové řízení na zhotovitele dostavby dálnice D7 v úseku Slaný-západ až Kutrovice. Trasu dlouhou více než tři a čtvrt kilometru bych chtělo ŘSD dostavět do dvou ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...





Úterý 7.5.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes