KladnoDnes.cz
KladnoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Elektrokola se vracejí do ulic města Kladna

03.06.2021
Od června postupně nahradí "obyčejná" sdílená kola v Kladně oblíbená elektrokola. Služba se tak vrací svojí kvalitou zpět do 21. století. Nadále ji zajišťuje firma nextbike, která působí již ve více než 200 městech v 26 zemích světa, včetně 21 českých měst. Prvních 15 minut bude uživatele elektrokol stát 15 korun. Poté je každá minuta jízdy za 1 korunu. Pro ty, kteří budou kola využívat častěji, jsou připravené výhodné tarify, kde prvních 15 minut jízdy je zdarma a při delší jízdě uživatel hradí 1 korunu za každou další minutu. Pokud se zájemce registruje do aplikace Nextbike, může kola s touto značkou využívat po celém světě, kde společnost působí.
Foto: https://www.nextbikeczech.com
"Systém sdílení běžných kol s přehazovačkou se ukázal jako neefektivní, kladenskými občany byl využíván zcela okrajově. To se však dalo předpokládat, zrušit oblíbená elektrokola byl za mne zcela nepochopitelný krok zpět. Vrácením e-kol plníme jeden ze slibů, který jsme při návratu občanům dali," uvedl primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) a dodal: "Elektrokola jsou pro Kladno, které má členitý terén mnohem vhodnější než kola běžná. Jsou pohodlná při jízdě do zaměstnání, vstřícná pro seniory i méně sportovně založené občany. A o to nabídnout všem bez rozdílu smysluplnou alternativu aut s benefitem pohybu nám přeci jde. Nyní bude opět třeba i pro obyvatele Švermova jednodušší překonávat výškový rozdíl cesty do centra města a dále do Kročehlav." Novinkou je, že elektrokola budou moci využívat Kladeňáci nejen po městě, ale v případě zájmu i k výletům, nextbike nelimituje uživatele použitím kola pouze na území Kladna. Důležité je však kolo vrátit opět na Kladně na určené místo, aby nebyla účtována smluvní pokuta.

Se společností nextbike uzavřelo Kladno smlouvu na provoz systému elektrokol zatím do listopadu letošního roku. "Systém sdílených kol se oproti mechanickým kolům nijak výrazně nemění. Aplikace, způsob odemykání a zamykání kola je stejný. Jediný rozdíl tedy je, že nová kola jsou vybavena elektromotorem," vysvětlil provozní ředitel nextbike Czech Republic Tomáš Karpov.

Sdílená elektrokola bude v Kladně možné vypůjčit a vrátit na více než 50 místech a ve virtuálních zónách stejně tak, jak tomu bylo u mechanických kol. Navíc bude po městě strategicky rozmístěno 5 nabíjecí terminálů pro dobití e-kol, a to na Sletišti, ve Švemově, na Václavském náměstí a náměstích Sítná a Svobody. "Kladeňáci budou mít k dispozici 100 elektrokol, podle potřeby jsme připraveni počet navýšit. Registrace a půjčování je přes jednoduchý systém. Služba dále obsahuje monitoring a pravidelný svoz kol z míst, na která nepatří. Kola jsou také vybavena funkcí SMARTlock, která umožňuje odemknutí a zamčení do pěti vteřin na jakémkoli z vyhrazených míst. Součástí je i zákaznická linka a zákaznická podpora v českém i anglickém jazyce. Zajištěna bude každodenní péče o technický stav kol i optimální rozestavění kol po městě," informoval primátor.

JAK NA SDÍLENÁ ELEKTROKOLA

Za kolik
Prvních 15 minut bude uživatele e-kol stát 15 korun. Poté je každá minuta jízdy za 1 korunu. Pro ty, kteří budou kola využívat častěji, jsou připravené výhodné tarify, kde si uživatelé mohou prvních 15 minut předplatit za 299 korun měsíčně nebo 1495 korun za celou sezónu. Ceny výpůjček jsou dotované městem, bez této podpory by byl provoz kol výrazně dražší. Jen pro srovnání, u provozovatele Bolt uhradí uživatel za prvních pět minut jízdy 5 korun za minutu, poté cena mírně klesne na čtyři koruny za minutu.

Registrace do systému
Registrace a následné používání se provádí přes jednoduchou mobilní aplikaci Nextbike, kde se uživatel registruje pod svým městem. Pro aktivaci účtu je nutné ověření platební karty a poté mohou zájemci kola využívat po celém světě, kde nextbike působí. Pokud uživatel nevlastní "chytrý" telefon, registraci je možné provést na webu www.nextbikeczech.com/kladno.

Půjčení kol
Při půjčení uživatel otevře aplikaci Nextbike a naskenuje QR-kód, zobrazený na kole, které si chce půjčit. Po zvolení ?Půjčit kolo" se kolo automaticky otevře. Celý proces trvá jen několik vteřin. Na jeden účet je možné vypůjčit až čtyři kola. Aktivně registrovaní uživatelé bez dat nebo chytrého telefonu si můžou kolo půjčit i přes hlasový automat na lince +420 581 652 047.

Parkování kola
Kolo můžete krátkodobě zaparkovat (výpůjčka se nepřeruší) pro krátké pauzy na nákup atd. Stačí aktivovat parkovací režim v aplikaci a manuálně zavřít zámek. Poté jej zase jednoduše deaktivujete a pokračujete v jízdě. Zámek se otevírá automaticky, a proto je důležité nedeaktivovat parkovací režim z dálky.

Vrácení kola
Správné vrácení kola je jeho odevzdání do jedné z oficiálních stanic/zón v Kladně. Stačí jen zavřít zámek stlačením páčky nad zadním kolem. Pro ověření, že se výpůjčka ukončila, může uživatel aktualizovat aplikaci, ale pro samé ukončení není již nutností chytrý telefon použít.

Rezervace kola
Rezervace je možná do 15 minut a podléhá nevratnému poplatku 10 Kč za každé kolo. Kolo se rezervuje na uživatelem vybrané stanici a do uplynutí časového úseku je mu k dispozici.

Zdroj: Město Kladno
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Více než 30 milionů korun míří na podporu malých obcí Středočeského kraje

Radní včera schválili 64 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Největší dotace míří na intenzifikaci ČOV Měšice (1 999 000 Kč). Záměr ještě musí projednat ...

Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. České dráhy ...

Aplikace PID Lítačka představuje unikátní vyhledávač tras nové generace

Aplikaci PID Lítačka pro cestování v Praze a Středočeském kraji využívají každý den stovky tisíc lidí. Představuje tak nepostradatelný nástroj pro kaž ...

ŘSD: Vrcholí tendr na zhotovitele dostavby dálnice D7 v úseku Slaný-západ - Kutrovice

Právě v těchto dnech vrcholí výběrové řízení na zhotovitele dostavby dálnice D7 v úseku Slaný-západ až Kutrovice. Trasu dlouhou více než tři a čtvrt k ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...





Pátek 17.5.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes