KladnoDnes.cz
KladnoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Sídliště Sítná v Kladně se dočká rekonstrukce včetně rozšíření parkovacích stání

11.06.2021
Od pondělí 21. června bude zahájena rekonstrukce sídliště Sítná. Projekt zahrnuje kompletní rekonstrukci ulic Ostravská a Ústecká, včetně úprav chodníků a veřejného prostoru v jejich blízkém okolí. Navržené úpravy se týkají i pěších tras ve vnitrobloku, mezi ulicemi Ústecká a Plzeňská je navrženo zklidněné místo pro odpočinek doplněné menším vodním prvkem. Po úpravě budou mít obyvatelé k dispozici o cca 45 parkovacích míst více. Předpokládaná cena za realizaci je 27 milionů korun.
Foto: mestokladno.cz
Sídliště Sítná bylo původně navrženo jako nový střed města, který nahradí historické centrum. Nový Sítenský most umožnil zároveň snadné spojení sídliště s rychle rostoucími částmi Kladna - Rozdělovem a Kročehlavy.

Sídliště tvoří šesti a osmipodlažní panelové domy, ve kterých je poměrně velká převaha třípokojových bytů. Již původní urbanistický koncept architekta Václava Hilského zásadně odděloval automobilové a pěší trasy od zelených vnitrobloků, které zajišťovali prostor pro oddech a odpočinek. Doplnění větších budov do návrhu, jak hotelu Kladno, tak Domu kultury, mělo od začátku návrhu ambice posunout sídliště Sítná na lokální centrum města.

Návrh na rekonstrukci sídliště Sítná zachovává princip oddělení provozních městských ulic a klidných vnitrobloků. Projekt zahrnuje kompletní rekonstrukci ulic Ostravská a Ústecká, včetně úprav chodníků a veřejného prostoru v jejich blízkém okolí. Navržené úpravy se týkají i pěších tras ve vnitrobloku, mezi ulicemi Ústecká a Plzeňská je navrženo zklidněné místo pro odpočinek doplněné menším vodním prvkem.

Kromě zlepšení dopravy se návrh snaží o zkvalitnění veřejného prostoru a pěšího propojení území. Součástí rekonstrukce je i doplnění stávající zeleně o nové stromy a sadové úpravy, zejména u vstupů do obytných domů. Do stávajících zelených ploch a vzrostlé zeleně je zasahováno minimálně, návrh je řešen tak, aby byly zachovány veškeré hodnotné stávající stromy.

Chodníky jsou v místech pro přecházení řešeny jako bezbariérové, v ulicích jsou zároveň v blízkosti hlavních pěších tras vyhrazeny parkovací místa pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Rekonstrukcí se v daném území navyšuje počet parkovacích míst o cca. 45, návrh odstraňuje stávající problémy s minimální šířkou ulic při parkování. Zároveň jsou v prostoru kolmých parkovacích stání navrženy stromy, díky kterým by se obě ulice měly stát součástí příjemného městského veřejného prostoru. Kvůli možnosti vsakování dešťových vod jsou parkovací místa navržena v zatravňovací dlažbě, řešeno je i zajištění závlahy jak nových, tak stávajících stromů. V uličním prostoru budou doplněny ohrádky kontejnerů směsného odpadu.

Začátek realizace je stanoven od 21. 6. 2021, a to ulicí Ostravskou, která bude po dobu stavby v úplné uzavírce v úseku od Brněnské po Plzeňskou (parkování v ulici Plzeňská zůstane s malou úpravou po dobu stavby funkční). Uzavírka by měla trvat 2 měsíce a následně bude revitalizace pokračovat ulicí Ústeckou, kde bude též úplná uzavírka po dobu 2 měsíců.

Předpokládaná cena revitalizace je 27 mil. Kč , dodavatelem bude firma Klika & Dvořák, s.r.o.

Návrh rekonstrukce navazuje na rekonstrukci parkoviště u Domu kultury, úpravy v severní části Plzeňské ulice a již realizovaný chodník při hraně Sítenského údolí. V jižní části území bude dále na tyto úpravy navazovat úprava stávající křižovatky ulic Plzeňská a Železničářů.

Zdroj: Město Kladno
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...





Čtvrtek 18.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes